Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 800 RON

Vissza

A játékbaba szerepe

Blog - 2019-09-18

A játékbaba mindig is a gyerekek egyik kedvenc játéka volt. A gyerek a babában saját magát látja, babázás közben feldolgozza megélt élményeit, kifejezi érzekeit, különböző szerepviselkedéseket tanul és gyakorol.

ROBOZ GABRIELLA, PSZICHOLÓGUS A JÁTÉKBABA SZEREPE


A játékbaba mindig is a gyerekek egyik kedvenc játéka volt. A gyerek a babában saját magát látja, babázás közben feldolgozza megélt élményeit, kifejezi érzekeit, különböző szerepviselkedéseket tanul és gyakorol. Fontos a baba érzelmi funkciója is, a gyerekek valóságos érzelmekkel ragaszkodnak a babáikhoz. Mindig van ezért egy-két kitüntetett, kedvenc baba, ezek „személye" idővel változik, de a hozzáfűződő érzelmek, ragaszkodás intenzitása nem. A babák szerepe persze a gyermeki psziché fejlődésével változik. Csecsemő- és kisgyerekkorban inkább anya-pótlék, ún. átmeneti tárgy szerepét töltik be. Az átmeneti tárgyak (lehet puha párna, takaró, kendő vagy plüss is) hivatottak segíteni a leválást az anyáról. Ilyenkor fontos, hogy a baba puha legyen, hogy hozzá lehessen bújni, elég nagy legyen, hogy kőnnyedén meg tudják fogni őket, és elég könnyűek ahhoz, hogy hurcolni tudják magukkal. Fontos, hogy a baba arca kedves, kifejező legyen.

Az ovis korba lépő kislányok a babáikat már a szerepjátékok kellékeiként is használják. Ekkor már az élethűbb, jobban kidolgozott, kifejező arcú rongybabákat, hajas babákat kedvelik. A babával való játék során a gyerek a felnőttek világát utánozza, átélt vele a saját életének rendszeres napi rituáléit, tevékenységeit, szokásait. Játékosan megtanulja és gyakorolja a törődés, gondoskodás, felelösségválialás, odafigyelés, empátia készségét is. Ahogy beszélget a babával, az serkenti a fantáziáját, fejleszti a szókincsét, kifejezőkészségét. Ezáltal fejlődik a személyisége és a szociális készségei is, a baba öltőztetésével pedig a kézügyessége, a finommotorikus készségei is Ezzel együtt persze megmarad a baba lelki társ és alvótárs-funkciója is, amelynek révén a baba vigaszt és társaságot nyújt, megnyugtat, segít feldolgozni és oldani afeszültséget.


Milyen legyen a baba?

Szerintem minél egyszerűbb, annál jobb. Ugyanaz az elv vonatkozik a babákra is, mint az olvasás/meseolvasás vs. tévézés/filmnézés/számítógépes játékok kérdéskörben. Minél inkább kidolgozott egy inger, túltechnikázott egy élmény, annál kevesebb a lehetősége a gyereknek arra, hogy a saját fantáziáját használja. Ha készen kapja, akkor afantázia és a kreativitás lehetősége eltűnik. Ez vonatkozik az ún. interaktív babákra is, amelyek sírnak, beszélnek, énekelnek, pisilnek, stb. (Én olyan babáról is olvastam, amelyik szoptat!) A baba arca legyen éppen csak annyira kifejező, hogy a gyerek saját maga képzelhesse bele a baba érzelmeit, hangulatát, attól függően, hogy milyen helyzeteket, érzelmeket, hangulatokat játszik el. Sokszor tapasztalható, hogy nagy nehezen kikönyörgött, gyönyörű, profi módon kidolgozott, mindentudó, méregdrága babákra a gyerek hamar ráunnak, és a szekrény mélyén kötnek ki. Legyen a baba egyszerűbb, viszont kedves arcú, jó érzést keltő. Egyébként általános szabályként a legjobb a gyerekre bízni a babaválasztást: vegyük meg azt, amelyik első ránézésre megtetszik neki, az biztos nem fog a szekrény mélyén kikötni.


A fiúk és a babázás

A férfi és a női szerepviselkedések alapjai a génjeinkbe vannak kódolva, ugyanakkor számos környezeti hatás, elsősorban a családi-közösségi minták, a testvérek léte és a testvérek közötti szerepfelosztás is formálják ezeket. Megfigyelések szerint már az első életévtól kezdve megfigyelhető a nemi szerepeknek megfelelő játékpreferencia, még akkor is, ha a gyerekek nem látnak külső mintát a játéktevékenységre. A kisfiúk inkább ösztönösen a "lányos", a kislányok pedig inkább a "fiús" játékokhoz vonzódnak. óvodás kortól, a szerepjátékok időszakától kezdve azonban bonyolódik a helyzet. A gyerekek ekkortól játékaikban különböző szerepeket próbálgatnak, utánozzák a felnőttek tevékenységeit, kommunikációját, szófordulatait. Ebben az életkorban teljesen természetes a különféle szerepek cserélgetése és kipróbálása. A játék során már nem határolódik el olyan élesen afiús és a lányos tevékenység, fiú és lány is eljátszhat doktor bácsit/nénit, közértest, buszvezetőt. A lányok is kipróbálják afára mászást, a labdajátékokat, az autózást, sofőrködést, szerelést, de afiúk is játszanak papás-mamást, ringatnak vagy öltőztetnek babát, plüssállatot. (Annál is inkább, mert mai társadalmunkban már annyira nem különülnek el hagyományos nemi szerepek, a sztereotip nemi viselkedések: apa is besegít otthon a házitnunkába, anya is ügyeskedhet otthon valamilyen elromlott háztartási eszköz megjavításában.) Ezek a játéktevékenységek nagyon fontosak a személyiségfejlődés és szocializáció szempontjából, ezért a gyereket hagyni kell szabadon játszani, szabadon megválogatni a játékaikat. Nagy hiba lenne ebbe beavatkozni, jobb belátásra bírni" a túl fiúsnak vagy túl lányosnak ítélt gyereket, vagy bizonyos játékokat megtiltani. A lányok focizás kőzben p1. sportszerűséget és csapatszellemet tanulnak, afiúk pedig a babázás által a felelősségtudatot és az érzelmek kifejezését, megélését sajátítják el. Idővel a gyerekek - általában - önkéntelenül is az azonos nemű mintát kezdik el majd követni.

Érdekes, hogy ha egy fiú lányos játékot játszik, arra általában a közvélemény sokkal negatívabban reagál, mint ha egy lány játszik fiús játékokat. Főleg az apák hajlamosak jobban szívükre venni, ha Itisfiuk babázik. Tudni kell, hogy a nemi szerepek csak később, kisiskolás korban szilárdulnak meg és különülnek el élesen. Egyébként is, a nemi szerep egészen más, mint a szexuális orientáció, amely csak serdülőkorban szilárdul meg, abból tehát, hogy az óvodás gyerek milyen jellegű játékokat szeret, vagy milyen ruhát visel szívesen, nem lehet a későbbi hontoszexualitásra következtetni. Vagy pl. hova tegyük például azokat a lányokat, akik sosem babáznak? Alapvetően az, hogy mivel szeret játszani a gyermek, nemcsak egyszerűen a nemétől, de személyiségvonásaitól, adottságaitól, és a számos környezeti hatástól is függ. Vannak olyan gyerekek, akik inkább gondoskodó beállítottságúak, ők azok, akik "gondoskodó" típusú játékokat szeretnek játszani. ide tartozik a babázás és bizonyos szerepjátékok. Más gyerekeket inkább a világ működése érdekel, azaz a tárgyak, szerkezetek, műszaki-technikai dolgok. ők inkább járművekkel, autókkal, traktorokkal, építőkockákkal, konstruktív játékokkal szeretnek játszani. A lányok többnyire gondoskodó beállítottságúak, de közöttük is vannak olyanok, akik kevésbé, míg afiú között is vannak gondoskodóbbak is. Ha egy fiúnak lánytestvérei vannak, többet babázhat, egy lány pedig, fiútestvérei mintájára, többel autózik, építőzik. Ugyanígy meghatározó a látott szülői minta, vagy a család alapbeállítódása, légköre is.A kosár tartalma
Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 800 RON

A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Kosár mentése
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 800 RON
Adatvédelmi tájékoztató Pénzvisszatérítési eljárás Manage Personal Data